Bulgarische Gemeinschaft - Berlin e.V.

BG-Berlin
Terminkalender
Januar 2019
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Keine Termine für heute.

Wie teuer ist eigentlich der Stand-by-Zustand (BG)

Natur & Umwelt Броят на електрическите уреди в домакинството нараства. Много зарядни устройства за мобилни телефони са постоянно включени към електрическата мрежа, същото се отнася за модемите, MP3 плеърите, телевизорите или DVD - и забравяме, че те харчат енергия, а енергията става наистина ценна.
Stand-by не означава изключен, а включен. За да може да се контролира с дистанционно управление, към шалтера на уреда постоянно трябва да се подава ток. При много уреди това с „невъоръжено око" не може да се разпознае - уж изглеждат изключени, а въпреки това по потребление на електричество са активни. Само фазомерът може да установи какво се случва с подобни уреди в момента.

Колко ток се харчи за стенд - бай режим зависи от техническото изпълнение на уреда. Най-евтино за производителя е, когато електричеството за включване на дистанционното се осигурява от подавания в самия уред ток. Тъй като този уред (компютър или телевизор) е предназначен за далеч по-голямо потребление на ток, чрез евтиния производствено метод при употреба се хаби много енергия. Оборудвани с подобна стенд - бай система уреди могат да костват между 10 до 20 вата електричество всеки час.

Далеч по-малко е потреблението, ако стенд - бай системата се захранва чрез специално инсталирана собствена система за готовност. В такъв случай нужната енергия може да падне под един ват на час. Отделно захранваното включване обаче прави уреда по-скъп. И затова при евтините електроуреди производителите въобще не се съобразяват с енергиен разход.

Колко ни струва на нас в България състоянието на готовност на нашите любими електроуреди? Компютър с монитор и принтер на стенд-бай обикновено гълта 20 вата. Неизползвано време в денонощието - да речем 20 часа. Това за година съответства на 146 киловат - часа и при цена 14,6 стотинки означава 21,36 лева (не се отчита тарифата на нощната енергия, която обаче не би изкривила много резултатите).

Не е много? Това е само за компютъра, а в къщи имате още телевизор (в стенд-бай режим харчи средно 6 вата, неоползотворено време 20 часа), DVD (6 вата разход, 23 часа неоползотворени), хай - фи система (средно 10 вата: 20 часа), IDSL модем (12 вата: 20 часа). Нищо чудно стенд-бай режимът на едно добре електрообзаведено домакинство да излезе на стотачка годишно.

Това са пари, които ние в домакинствата си плащаме. Чисти сме. Обаче много домакинства, голямо потребление, свръх-разход на енергийни ресурси, недостиг, някой посяга към природата ... -  ето тогава разходите стават наистина големи.

Димитър Събев, money.bg

Wie teuer ist eigentlich der Stand-by-Zustand (BG)

Keine anonymen Kommentare möglich, bitte zuerst anmelden

Für den Inhalt der Kommentare sind die Verfasser verantwortlich.


Artikel Bewertung
Ergebnis: 4
Stimmen: 5

stars-4

Bitte nehmen Sie sich die Zeit und bewerten diesen Artikel:
Excellent
Sehr gut
Gut
Okay
Schlecht

Verwandte Links